Szef Irek



Recepty żywieniowe:


Zupa z kimchi - opracował Szef Irek



Składniki:
* Kimchi
* Mniszek lekarski
* awokado
* natka pietruszki
* szczypiorek
* Sól kamienna
* Ciepła gotowana woda


Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy i wkładamy do talerza, zalewamy dość ciepłą wodą.




Walory terapeutyczne:
Kimchi to wspaniałe źródło bakterii Acidophillus, które kochają środowisko kwasowe i naturalnie żyją w zdrowym ludzkim jelicie grubym. Wiele z chorób ma swój początek właśnie tam kiedy to naturalny balans przyjaznych nam bakterii zostaje naruszony i zaczynają namnażać się drożdżaki i mikroorganizmy chorobotwórcze przyczyniając się do zmniejszonej odporności organizmu i wielu niebezpiecznych schorzeń. Acidophillus swoją obecnością wypycha te niekorzystne dla nas mikroby, dostarcza nam wielu ważnych składników pokarmowych, witamin z grupy B włącznie z witaminą B12 i pomaga w utrzymaniu czystości tego tak istotnego organu, poprawia pracę jelita grubego i ogólną odporność organizmu. Dzięki akcji przeciwzapalnej i antyoksydacyjnej awokado wykazuje właściwości antynowotworowe, ponieważ nowotwory występują zawsze w towarzystwie stanów zapalnych i wysokiej aktywności wolnych rodników. Awokado redukuje stres oksydacyjny w zdrowych komórkach ciała a w komórkach nowotworowych go zwiększa przyspieszając tym samym ich śmierć.