Szef Irek



Recepty żywieniowe:


Nori rolls po polsku - opracował Szef Irek



Składniki:
* TeraRyż
* Awokado
* Świeży ogórek
* Seler naciowy
* Słodka, świeża papryka
* Płaty nori
* Wasabi albo chrzan do smaku
* Nama shoyu (niepasteryzowany sos sojowy) do moczenia gotowych nori rolls

* Ostry nóż
* Mata do “kręcenia” nori


Przygotowanie:
Pociąć ogórek, paprykę i avocado na długie, cienkie paski; pokroić seler na drobne kostki. Ułożyć płat nori na macie, nałożyć trzy pełne łyżki teraryżu na płat nori, w środku ułożyć pasek ogórka, papryki i avocado oraz rządek selera, wciskając w ryż skręcać swobodnie. Zakleić, zwilżając wodą ostatnie dwa centymetry płata nori. Praktyka jest matką perfekcji… pociąć na 6 krążków. Przyprawić odrobiną wasabi lub chrzanem, moczyć w nama shoyu i… smacznego. Wspaniałe jako zakąska lub jako główne danie.

Walory terapeutyczne:
Czym jest Nama shoyu? W języku japońskim nama oznacza surowy, niepasteryzowany a shoyu oznacza sos sojowy, nama shoyu jest więc surowym, niepasteryzowanym sosem sojowym i choć produkt jest podgrzewany do dozwolonej temperatury 46 st. C to nadal zawiera żywe enzymy pożyteczne dla organizmu.

Takie Nori jest znakomitym źródłem tłuszczy, białka i minerałów; stymuluje wydzielanie żółci, poprawia pracę wątroby i trawienie stymuluje wytwarzanie żółci, mineralizuje i odkwasza organizm.