Szef Irek



Recepty żywieniowe:


Krakersy - opracował Szef Irek



Składniki:
* kasza gryczana niepalona (biała)
* siemię lniane
* sól morska nierafinowana


Przygotowanie:

Kaszę gryczaną niepaloną oraz siemię lniane moczymy (najlepiej przez noc). Kaszę gryczaną płuczemy przed użyciem po moczeniu, siemienia lnianego nie przepłukujemy. Łączymy razem w jednej misce. Wykładamy na pergamin do pieczenia a najlepiej na folię teflonową (można użyć też tacek silikonowych) następnie suszymy w temperaturze poniżj 40 st C (jeśli używasz piekarnika, należy właczyć termoobieg i uchylić drzwiczki piekarnika).


Walory terapeutyczne:

Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, które jest lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja) i jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza. Jest też doskonałym źródłem rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne. Nasiona lnu zawierają bardzo dużo oleju, a także związki śluzowe, białkowe oraz kwasy organiczne, jak chociażby kwas askorbinowy, enzymy, sole mineralne: cynk, żelazo, magnez.