Szef Irek



Recepty żywieniowe:


Kimchi - opracował Szef Irek



Składniki:
* Kapusta pekińska
* Mniszek lekarski
* Biała rzepa (opcjonalnie)
* syrop klonowy (i/lub syrop z agawy)
* pieprz kajeński lub papryczki chili w proszku
* Sól kamienna
* Ekstrakt waniliowy


Przygotowanie:
Kapustę kroimy w ćwiartki i solimy dość obficie, zostawiamy na 4 godz. aż zmięknie, dodać mniszek lekarski i rzepę białą pokrojoną w krążki (opcjonalnie).

Następnie robimy sos, którym będziemy zalewać kapustę. Cebulę, czosnek, imbir, pieprz kajeński, syrop klonowy i/lub syrop z agawy zmiksować. cały sos dodać do sfermentowanej wstępnie kapusty.


Walory terapeutyczne:
Kimchi to wspaniałe źródło bakterii Acidophillus, które kochają środowisko kwasowe i naturalnie żyją w zdrowym ludzkim jelicie grubym. Wiele z chorób ma swój początek właśnie tam kiedy to naturalny balans przyjaznych nam bakterii zostaje naruszony i zaczynają namnażać się drożdżaki i mikroorganizmy chorobotwórcze przyczyniając się do zmniejszonej odporności organizmu i wielu niebezpiecznych schorzeń. Acidophillus swoją obecnością wypycha te niekorzystne dla nas mikroby, dostarcza nam wielu ważnych składników pokarmowych, witamin z grupy B włącznie z witaminą B12 i pomaga w utrzymaniu czystości tego tak istotnego organu, poprawia pracę jelita grubego i ogólną odporność organizmu.