Szef Irek



Recepty żywieniowe:


Ahuaca-Mulli - opracował Szef Irek



Składniki:
* Awokado
* Pomidor
* Cebula
* Kolendra (świeże listki)
* Papryczka Chipotle
* Sok z cytryny
* Sól kamienna
* Oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Przekroić awocado w pół, wyciągnąć pestkę i wybrać miąższ ze skórki. Pomidora, obrany miąższ awokado i cebulę pokroić na małe kawałki, drobno posiekać listki kolendry. Wszystko włożyć do misy, przyprawić solą, sokiem z cytryny, ostrą papryczką i oliwką, i dokładnie wymieszać. Ahuaca-mulli można podać jako dip z żywymi krakersami, dressing do sałatki lub jako danie samo w sobie.

Walory terapeutyczne:

Ahuaca-mulli to potrawa znana od bardzo dawna w imperium Azteków i oznaczała doasłownie sos z awokado, gdyż ten starożytny owoc znany był Aztekom jako Ahuacatl. Potrawa ta przetrwała do czasów obecnych i znamy ją pod nazwą Guacamole.
Terapeutyczne walory tej recepty są niesamowite dzięki awokado, które jest jednym z potężniejszych owoców rosnących na naszej planecie.
* Ahuaca-mulli to recepta o właściwościach przeciwzapalnych, szczególnie pomocna w zmianach reumatycznych. Aktywne w walce ze stanami zapalnymi są tu: Fitosterole, Antyoksydanty Karotenoidowe i inne (jak Vitaminy C, E, Flawonoidy, minerały jak Mangan, Selen i Cynk), Kwasy Tłuszczowe Omega-3 i PSA (czyli Polyhydroxylated Fatty Alcohols)
* Ahuaca-mulli to wspaniałe źródło Antyoksydantów Karotenoidowych a jakość i proporcje tłuszczów w nim zawartych zapewnia ich optymalną absorbcję. Mamy tu jedyne danie na świecie gdzie obok siebie są Luteina, Neoxantyna, Neochrome, Chrysanthemaksantyna, Beta-cryptoksantyna, Zeaksantyna, Violaksantyna, Beta-karoten i Alfa-karoten.
* Ahuaca-mulli wspomaga zdrowie serca na wielu frontach, głównie dzięki akcji przeciwzapalnej i antyoksydacyjnej ale też dzięki regulacji tłuszczów we krwi, w tym cholesterolu. Zdrowe serce to też Kwas Oleinowy, Kwasy Tłuszczowe Omega-3, Vitamina B6 i Kwas Foliowy.
* Ahuaca-mulli dzięki wysokiej zawartości błonnika, reguluje poziom cukru we krwi.
* Ahuaca-mulli, dzięki akcji przeciwzapalnej i antyoksydacyjnej awokado wykazuje właściwości antynowotworowe, ponieważ nowotwory występują zawsze w towarzystwie stanów zapalnych i wysokiej aktywności wolnych rodników. Awokado redukuje stres oksydacyjny w zdrowych komórkach ciała a w komórkach nowotworowych go zwiększa przyspieszając tym samym ich śmierć.