Szef Irek



Zapraszam do przygody z żywieniem terapeutycznym - Irek Ciara.


Nazywam się Irek Ciara. Jestem kucharzem terapeutą, fizjologiem przewodu pokarmowego, kucharzem którego najważniejszym narzędziem pracy jest znajomość i zrozumienie fizjologicznych i biochemicznych procesów trawienia oraz znajomość składników spożywczych i pokarmów nieszkodliwych, terapeutycznych, pokarmów pochodzenia roślinnego, żywych i wspomagających życie. Praktykuję, jak sam to nazywam - "Żywienie Terapeutyczne", koncept, który powstał na bazie mojego doświadczenia nabytego w wielu różnych źródłach. Uczyłem się od szamanów, zielarzy, bioterapeutów, lekarzy i profesorów na całym świecie. Studiowałem na Akademii Rolniczej we Wrocławiu, na Universita di Ferrara w Italii oraz City University of New York w USA.

W Nowym Jorku pracowałem jako kucharz terapeuta w słynnej Restauracji "Jubb’s Longevity" gdzie u boku genialnego Davida Jubb krystalizowały się teoria i praktyka "Żywienia Terapeutycznego". Restauracja - znaczy tu - miejsce odnowy biologicznej przewodu pokarmowego i całego Ciała. W poszukiwaniu bezpiecznych metod terapii, i cudownych ziół przebyłem cały świat, od Europy przez Nowy Jork, Południową Amerykę do Nowej Zelandii i Australii. Moi klienci to znani aktorzy, politycy, biznesmeni i normalni ludzie z całego świata, którzy przychodzą zmęczeni aby zrewitalizować i odmłodzić organizm oraz odzyskać optymalny stan zdrowia.

Jestem też twórcą znanego w USA napoju terapeutycznego "Tumeric". Obecnie, wraz z żoną Daviną i synem Ilią żyję pomiędzy Nowym Jorkiem i małą wsią na Dolnym Śląsku.

Prowadzę konsultacje zdrowotno-dietetyczne oraz rozpisuję indywidualne diety terapeutyczne i kontrolowane głodówki. Uprawiam refleksologię dłoni i twarzy, których uczyłem się od chińskich mistrzów w nowojorskim china-town. Specjalizuję się w bezpiecznych procesach detoksyfikacji organów wewnętrznych, a także prowadzę warsztaty kulinarne i wykłady na tematy Świadomego Życia i Żywienia Terapeutycznego. Jestem autorem "Therapeutic Nutrition" by Chef Irek (brudnopis w wersji angielskiej), czasami piszę artykuły do czasopism np. "E!stilo Magazine" czy "Slow Life". Moja najnowsza pozycja ukaże się już wkrótce w języku polskim pod tytułem: "Słodycze Terapeutyczne; jak poprawić zdrowie nie odmawiając sobie słodkości".